• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Pratik Bilgiler
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
7252 sayılı kanun teşviki

28 Temmuz 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7252 sayılı DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ile işverenlere yeni bir sigorta prim teşviki hakkı verilmiştir. İlgili kanunla 4447 sayılı Kanuna eklenen Geçici 26. madde ile aşağıda belirtilen şartları sağlayan işverenler 31 Aralık 2020 tarihine kadar şartları sağlayan sigortalılar için prim ödemesi yapmayacak. 

7252 sayılı kanun teşvikinden yararlanma şartları nelerdir ?

4447/Geçici 26. madde teşviğinden yararlanabilmek için aranan şartlar ve genel hükümler şu şekildedir;

  • Teşvikten özel sektör işverenleri yararlanabilecek.
  • 01 Temmuz 2020 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanma başvurusunun olması gerekiyor.
  • Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların kısa çalışma sürelerinin sona ermesi ve aynı işyerinde normal çalışmaya dönmesi gerekmektedir.
  • Ayrıca nakdi ücret desteği diğer adı ile ücretsiz izin desteğinden yararlanan işverenler de ücretsiz izin desteğinin sona erdiği ay başından başlamak üzere bu teşvikten yararlanabilecekler.
  • Tahakkuk eden primleri süresi içerisinde ödemek.

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan işverenler 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneğinin sona erdiği ay başından başlamak üzere en fazla 3 ay süre ile bu sigorta prim teşvikinden yararlanabilecekler.

İşverene her bir ay için verilecek destek süresi; kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar için sigortalının  kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden faydalananlar için ise nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir.

7252 teşvik hesaplaması nasıl yapılacak ?

Yukarıdaki şartlardan da anlaşılacağı üzere bu teşvikte diğer teşviklerde olan ortalama sigortalı şartının sağlanması şartı aranmıyor. Burada aranan tek şart kısa çalışma ödeneği başvurusu olması, kısa çalışmadan yararlanan sigortalıların normal haftalık çalışma süresine dönmesi. Bu şartları sağlayan sigortalıların bu kapsamda asgari ücret üzerinden sigorta primlerinin tamamı işsizlik fonundan karşılanacak.

7252 teşvik tanımlaması nasıl yapılacak ?

 

SGK işveren sistemi üzerinden 4447/26. madde kapsamında sigortalı tanımlama menüsünden gerekli tanımlama yapıldıktan sonra bildirim 7252 Sayılı Kanun no seçilerek yapılacak.

4447 geçici 26. madde teşvikinden kimler yararlanamaz ?

Bu teşvikten;

  • 5335, 4734 ve 2886 sayılı kanuna göre yapılan ihaleli işlerde işçi çalıştıranlar,
  • Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi olarak çalışanlar,
  • Yurtdışında çalışan sigortalılar,
  • Ek 9 ev hizmetleri kapsamında sigortalı çalıştıranlar yararlanamaz.

Aynı anda hem 7252 hem başka teşvikten yararlanılabilir mi ?

İşveren bu teşvikten yararlandığı dönemde başka teşvikten yararlanamaz. Bunun tespit edilmesi durumunda teşvik iptali sağlanarak destek tutarı gecikme zammı ve faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

7252 teşviki gider olarak gösterilebilecek mi ?

İşsizlik fonundan bu teşvik doğrultusunda karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak esas alınmayacak.

  
804 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret34411
Saat
Takvim
Hava Durumu